Historie

Her kan du finde viden om lovgivningen for kønsskifte, samt udviklingen af transmiljøet gennem tiden. Du kan også finde den på Prezi her

Første kønsskifteoperation gennemført - 1930

I 1930 blev den første kønsskifteoperation gennemført. Det var transkvinden Lili Elbe, en dansk kunstmaler, som var født og opvokset i Vejle, der fik den, hun døde dog kort efter i 1931, da hun skulle have en operation, der ville give hende en livmoder. 


Første vellykkede kønsskifteoperation gennemført - 1952

Den første vellykkede kønsskifteoperation skete i 1952 på amerikaneren Christine Jorgensen, der var transkvinde. Hun fik operationen på Rigshospitalet i København, hun fik flere operationer her, inklusiv hormonbehandling. Hun fik en specieltilladelse fra justitsministeriet for at kunne skifte sit køn/få operationerne.



Sexologisk klinik oprettes - 1986

I 1986 blev sexologisk klinik opført, her skulle der behandles, forskes i og undervises i transpersoner og transkønnethed, der på daværende tidspunkt blev anset som en psykisk sygdom, og seksuallivet. Siden 1950'erne var alle behandlinger m.m. foregået på Rigshospitalet.

Nyt personnummer efter operation indskrevet i loven - 1999 

I 1999 blev det indskrevet i loven, at personer, der havde gennemført en kønsskifteoperation, fik tildelt nyt personnummer, altså CPR-nummer.


Mulighed for navneskift uden at have modtaget behandling - 2005

I 2005 blev transkønnede personer for første gang nævnt i dansk lovgivning, dette var dog som transseksuelle. Dette var en ændring i navneloven, der gav transpersoner mulighed for at skifte fornavn. Derefter fastsatte Familieretshuset regler, der gjorde det muligt for transpersoner, der ikke havde modtaget operation, mulighed for at skifte fornavn til et navn, der stemte overens med vedkommendes kønsidentitet. For at man kunne dette skulle man dog vurderes at være "transseksuel" på Sexologisk Klinik.

Samtidig blev det i sundhedsloven muligt at få kastration med henblik på kønsskifte, dette betød altså, at man kunne få fjernet nogle af de kønsorganer, man var født med som en del af kønsskifteoperationen.

Ændring af CPR-nummer uden at have modtaget behandling - 2014

I 2014 gjorde Danmark, som det første land i Europa, det muligt for transpersoner over 18 år at skifte juridisk køn, altså at ændre CPR-nummer og køn i pas.

Mulighed for unge under 18 at få kønsbekræftende behandling i form af stophormoner - 2016

I 2016 blev det muligt for transpersoner under 18 år at modtage kønsbekræftende behandling, først som stophormoner og senere krydshormoner, dem kan man dog først modtage, hvis man er over 18, i nogle tilfælde blev der også tilbudt irreversibel brystkirurgi, altså at få fjernet brysterne hos biologiske kvinder, her skulle man dog også være over 18 år.

Transkønnethed fjernet fra listen over psykiske sygdomme - 2017 

I 2017 blev transkønnethed fjernet fra listen over psykiske sygdomme.

CKI oprettes - 2019

I 2019 blev CKI (center for kønsidentitet) oprettet, og "udredning" af voksne transpersoner blev flyttet her til. Siden da er der blevet oprettet flere centre rundt omkring i landet, og der er nu 3 i Danmark.


Sexologisk klinik opføres - 2022

I 2022 blev det muligt for transpersoner at skifte navn, så det passede til deres kønsidentitet, selvom vedkommende stadig havde det gamle CPR-nummer, man skulle dog lave en erklæring om, at man ønsker navneskiftet pga. anden kønsidentitet.

I 2022 blev det også muligt at få skrevet X i sit pas i stedet for F eller M.


I få tilfælde kan transpersoner under 18 skifte juridisk køn - 2023

I 2023 blev det i få tilfælde muligt for transpersoner under 18 år at få ændret juridisk køn, vedkommende skal dog have gået igennem en form for kønsbekræftende behandling, som fx. stophormoner.  

Lavet i sammenhæng med projektopgave 9. klasse 2024
Drevet af Webnode Cookies
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang